• Klant: Emaar Properties
  • Locatie: Dubai, United Arab Emirates
  • Jaar: 2014

Dubai Creek Harbour

Dubai, United Arab Emirates - Op 10 minuten rijden van Downtown Dubai, wordt Dubai Creek Harbour gebouwd. Een iconische nieuwe stadswijk aan de oevers van de historische kreek. Het is een wijk met een rijke mix aan functies en een perfecte combinatie van beleving, innovatie en iconisch ontwerp. De nieuwe wijk kent negen buurten, elk met een eigen karakter.

Projectgegevens

LocatieDubai, United Arab Emirates
OpdrachtMasterplan, Strategie
Omvang500 ha
Ontwerp2014
In uitvoering2016
KlantEmaar Properties
TeamJohn Boon, Kees Neven, Hans Smolenaers
In samenwerking metCallisonRTKL
Dubai Creek Harbour
Dubai Creek Harbour
Dubai Creek Harbour

Samen met onze collegae van CRTKL ontwierpen wij het masterplan voor Dubai Creek Harbour. Het masterplan is geïnspireerd op beroemde Europese steden als Parijs, Wenen en Barcelona met hun boulevards, straten en parken. De groenstructuur is zo opgebouwd dat iedereen in de directe omgeving toegang heeft tot een buurtpark en, via aantrekkelijke groene verbindingen en wijkparken, in het grote centrale park kan komen. Dit centrale park met musea vormt het hoogtepunt van het stadsdeel.

De overgang van het park naar de beschermde wetlands, met wilde flamingo’s, maakt de woonbelevenis compleet. Deze wetlands zijn onderdeel van het Ras Al Khor-natuurreservaat van 620 hectare. Dit gebied is de thuisbasis van ongeveer 450 diersoorten en blijft beschermd. Er komt een nieuw bezoekerscentrum waar de boodschap, van het belang van duurzame biodiversiteit, wordt overgebracht aan toekomstige generaties.

De gezondheid en het welbevinden van de bewoners speelden een belangrijke rol bij het maken van het masterplan. Het resultaat is dat iedereen, ondanks de hoge dichtheden, direct toegang tot en zicht op het groen en/of het water heeft. De buurten nodigen uit tot wandelen en voorzieningen zoals scholen en winkels zijn in de directe omgeving te vinden. De wijk verrijkt ook de identiteit van de stad Dubai als geheel.