• Klant: RUG
  • Locatie: Groningen
  • Jaar: 2012

Campus Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , Plein, Groningen

Groningen - ARCADIS landschapsarchitectuur heeft de buitenruimte rond het nieuwe Researchlaboratorium en de uitbreiding Medische Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oostersingel ontworpen.

Linkedin | Twitter | Facebook | Google

Campus Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , Plein, Groningen

Het futuristische Researchlaboratorium gebouw is van Ben van Berkel. De inrichting en aanleg van de openbare ruimte is van de hand van ARCADIS landschapsarchitectuur. Het kunstwerk – Xy- en de inrichting van de openbare ruime zijn optimaal op elkaar afgestemd.

Centraal in het ontwerp staat de gebruiksruimte voor studenten en het groene karakter van de singel die vroeger op deze plek heeft gelegen. De grote diversiteit en de uitgesprokenheid van de gebouwen uit diverse perioden, vormen de basis voor de visie en het ontwerp. Deze bestaat uit de lagen ‘het tapijt’, ‘de scheg’ en ‘het bladerdak’. Het tapijt wordt gevormd door eenduidige verharding. Deze geeft rust en doet recht aan de verschillende bouwstijlen en perioden. De scheg, een langwerpig hooggelegen grasveld, verwijst naar de voormalige singel. De rand rond de scheg wordt gebruikt als zitelement voor de studenten, het grastalud om lekker op te zonnen. Het bladerdak bestaat uit verspreidt staande bomen die voor intimiteit en schaduw zorgen. De herfst- en voorjaarskleuren van de bomen accentueren de kleuren van de gebouwen.

Projectgegevens

LocatieGroningen Google Maps
Omvang2 ha
Ontwerp2009
In uitvoering2010
StatusAfgerond
KlantRUG
TeamLeonoor van der Linden
In samenwerking metUN studio, RAU architects
Campus Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , Plein, Groningen
Campus Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , Plein, Groningen
Campus Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , Plein, Groningen
Campus Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , Plein, Groningen